Ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση της ετοιμότητας των επιχειρήσεων/ οργανισμών για τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων τροφίμων

Βοηθήστε μας να διαμορφώσουμε κατάλληλα την έξυπνη πλατφόρμα του ΑΕ3νΑΟ.

Εάν παράγετε απόβλητα τροφίμων στην επιχείρηση ή τον οργανισμό σας, στην

  • Εστίαση
  • Φιλοξενία με υπηρεσίες εστίασης
  • Υγεία και μακροχρόνια φροντίδα 
  • Παρασκευή ή/και Πώληση τροφίμων

Μπορείτε να μας βοηθήσετε να κατανοήσουμε

τις δυσκολίες που συναντάτε στη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων σας αλλά και τα κίνητρα που θεωρείτε κατάλληλα να λάβετε ως ανταποδοτική επιβράβευση για την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών όπως κομποστοποίηση και χώνευση.

 

Μπορείτε να απαντήστε στο ερωτηματολόγιο εδώ

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/ae3vao-project-eusurvey

 

Στο πλαίσιο του έργου ΑΕ3νΑΟ έγινε η σύνταξη ερωτηματολογίου για τη “Διερεύνηση της ετοιμότητας των επιχειρήσεων/ οργανισμών για υιοθέτηση συστημάτων κομποστοποίησης ή χώνευσης αποβλήτων τροφίμων έναντι ανταποδοτικών αμοιβών”.

 

Πέρα από τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων (δωρεές γευμάτων, αποτελεσματική διαχείριση προμηθειών, αποτελεσματική σχεδίαση γευμάτων κ.ά.) οι επιχειρήσεις/ οργανισμοί καλούνται να υιοθετήσουν και πράσινες πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων που τελικά θα προκύψουν από τις δραστηριότητές τους. Αρχικά, μπορούν να διαχωρίζουν τα απόβλητα τροφίμων από άλλα αστικά απόβλητα σε αντίστοιχους περιέκτες. Αυτά, έπειτα μπορούν να απορριφθούν σε κατάλληλους κάδους (π.χ. καφέ κάδοι που παρέχονται από τους Δήμους) που δέχονται μόνο απόβλητα τροφίμων με σκοπό την αξιοποίησή τους (π.χ. παραγωγή ενέργειας με βιοαέριο). Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις/ οργανισμοί ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν εντός των εγκαταστάσεών τους συστήματα κομποστοποίησης ή χώνευσης (αερόβια ή κλειστή αναερόβια) των αποβλήτων τροφίμων. Τέλος, τέτοιες πρακτικές είναι ιδανικότερες για απομακρυσμένες, πολυσύχναστες, νησιωτικές κ.ά. περιοχές, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες με μεγάλη συχνότητα, ή και σε περιπτώσεις που τα κόστη απομάκρυνσης των αποβλήτων είναι ιδιαίτερα υψηλά για τις επιχειρήσεις/ οργανισμούς ή και τους Δήμους.

Τέτοια συστήματα μειώνουν σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα της επιχείρησης/ οργανισμού, επειδή:

  • Μειώνονται οι εκπομπές από τις μεταφορές καθώς μειώνεται η ποσότητα αστικών αποβλήτων για απομάκρυνση προς κάποιο σταθμό επεξεργασίας.
  • Μειώνονται οι εκπομπές από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) (π.χ μεθάνιο) καθώς μειώνεται η ποσότητα αποβλήτων τροφίμων που καταλήγουν σε αυτούς.

Το σύστημα που διαμορφώνεται από τις δραστηριότητες του έργου:

  • Είναι διαθέσιμο σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τα κιλά αποβλήτων που προκύπτουν από την επιχείρηση/οργανισμό αλλά και το διαθέσιμο χώρο που υπάρχει για την εγκατάστασή του.
  • Μπορεί να εγκαθίσταται εντός μίας επιχείρησης/οργανισμού αλλά και να χρησιμοποιείται από πολλές επιχειρήσεις/ οργανισμούς με τρόπο προσωποποιημένο, ώστε κάθε επιχείρηση/ οργανισμός να γνωρίζει για τη χρήση που κάνει.
  • Έχει κάποιους περιορισμούς ως προς τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση, τη χρήση και τη συντήρησή του, ενώ χρειάζονται κάποια αναλώσιμα (π.χ. νερό, μικροοργανισμοί κ.ά.) και κάποια είδη τροφίμων που δεν μπορεί να δεχτεί.

Με βάση τα παραπάνω, το παρόν ερωτηματολόγιο έχει ως κύριο στόχο να διερευνήσει το βαθμό ετοιμότητας, καθώς και τις ενδεχόμενες δυσκολίες και κίνητρα των επιχειρήσεων, να υιοθετήσουν περισσότερες «πράσινες» πρακτικές για τη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων τους, και ειδικότερα να κάνουν χρήση συστημάτων κομποστοποίησης ή χώνευσης. Παράλληλα, επιχειρεί να ανιχνεύσει τα όρια και τα είδη των ανταποδοτικών οφελών που θα μπορούσαν να δοθούν στις επιχειρήσεις ως επιβράβευση για την υιοθέτηση τέτοιων φιλικών προς το περιβάλλον συμπεριφορών.

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα ληφθούν υπόψη στη σχεδίαση και ανάπτυξη αντίστοιχης εφαρμογής, καθώς αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο οδηγό στη διαμόρφωση κατάλληλης στρατηγικής παιχνιδοποίησης (gamification), σύμφωνα με την οποία θα παρέχονται κατάλληλες επιβραβεύσεις στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.